Holcimu dodijeljena nagrada Indeks DOP-a

 

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj dodijelili su 28. veljače nagradu Indeks društveno odgovornog poslovanja. Holcim je Indeks DOP-a dobio u kategoriji srednjih tvrtki, treću godinu zaredom.

Dodjela nagrade Indeks društveno odgovornog poslovanja, 28. veljače 2011. Nagradu je preuzeo Mario Grassl, predsjednik Uprave Holcima (Hrvatska) d.o.o.

Nagrada Indeks DOP-a nastala je kao zajednička inicijativa Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, uz stručnu i financijsku podršku USAID-a, UNDP-a i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem da se istaknu hrvatske tvrtke koje su primijenile društvenu odgovornost kroz sva važna područja. Ta informacija trebala bi potaknuti potrošače da prilikom kupnje daju povjerenje onim proizvodima čiji proizvođači brinu za okoliš i svoju društvenu zajednicu. Samim time, odgovorne tvrtke bit će uspješnije što će dodatno potaknuti i one ostale da primjene model društveno odgovornog poslovanja. Ukupan rezultat bit će kvalitetnije gospodarstvo, ali i bolja zaštita okoliša te društveni prosperitet. Primjenom društveno odgovornog poslovanja potiče se održivi razvoj Hrvatske.

Na temelju on-line upitnika upućenog na 1.500 poduzeća, procijenjen je učinak tvrtki u glavnim područjima društveno odgovornog poslovanja, a to su: ekonomska održivost i strateška orijentacija na društveno odgovorno poslovanje, radna okolina, zaštita okoliša, ulaganje u zajednicu i tržišni odnosi. Nagrađene tvrtke pokazale su iznadprosječni učinak u svim tim područjima, a ove godine nagrađena su tri dobitnika u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki.

„Holcim društveno odgovorno poslovanje doživljava kao svoju poslovnu strategiju koja dovodi do uspjeha te određuje odnos prema dionicima u cilju stvaranja vrijednosti. Sigurnost i zaštita na radu područje je na kojem djelujemo sustavno i temeljito kvalitetnim upravljanjem poslovnim procesom, a to je područje ujedno naš najveći prioritet neovisno o krizi i budžetskim ograničenjima. Edukacija zaposlenika drugo je područje društvene odgovornosti Holcima. Samo vješti i visokoobrazovani stručnjaci mogu odgovoriti zahtjevima tržišta, mogu predvidjeti trendove i uočiti potencijalne prijetnje, ali i prilike koje mogu predstavljati istinsku konkurentsku prednost u određenom trenutku. Treće područje je sponzorski program – borba protiv korupcije. Tim programom želimo dati svoj doprinos u kreiranju javne politike koja vraća vjeru u slobodnu tržišnu utakmicu jer ona nije samo preduvjet uspješnog poslovanja, već i jedan od osnovnih temelja demokracije i kvalitetnog života.“, rekao je Mario Grassl, predsjednik Uprave Holcima Hrvatska.

Ove godine po prvi put u ocjenjivanju je sudjelovao i Holcim mineralni agregati d.o.o. sa sjedištem u Lepoglavi.

Linkovi:

Detalji dodjele Indeksa DOP-a na stranicama Hrvatske gospodarske komore.