Holcim se prilagođava uvjetima na tržištu

 

Globalna gospodarska kriza snažno je utjecala i na domaću građevinsku industriju. U 2009. godini na domaćem tržištu došlo je do pada potrošnje cementa od 24 , a ni prognoze za ovu godinu nisu nimalo optimistične. Stoga je Uprava tvrtke Holcim (Hrvatska) d.o.o. prisiljena aktivno reagirati na krizu i donijeti niz konkretnih koraka.

Uslijed opće gospodarske krize, aktivnost domaće građevinske industrije znatno se smanjila u odnosu na vrhunce iz 2007. i 2008. godine. U 2009. domaće tržište cementa suočilo se sa smanjenjem potrošnje od 24 , a ove godine postoji vrlo visoka vjerojatnost za dodatnim smanjenjem od 15 . Očekuje se da će Zagreb, kao najveći centar potrošnje, ove godine imati upola manje potrebe za građevinskim materijalima nego što je to bio slučaj 2008.

Istovremeno, likvidnost je i dalje velik problem na tržištu, a posebno u industriji građevinskih materijala, dok su kompenzacije velikim dijelom postale glavno sredstvo plaćanja roba i usluga.

Uzevši u obzir sve navedene okolnosti, Uprava Holcima bila je prisiljena poduzeti konkretne mjere kako bi se prilagodila značajnom smanjenju broja građevinskih projekata u široj zagrebačkoj regiji, a sukladno tome i smanjenoj potražnji svojih proizvoda, posebice betona.

Tako je privremeno zaustavljen rad u Holcimovim tvornicama betona u Zaboku i Bistri, dok je radno vrijeme u proizvodnji betona skraćeno na 35 sati tjedno.Osim toga, provedena je i reorganizacija Odjela betona te je pet djelatnika preraspoređeno na radna mjesta u drugim Holcimovim tvornicama betona - u Lučkom, Karlovcu i Plovaniji. U skladu s Kolektivnim ugovorom, dogovoren je prekid ugovora o radu s troje zaposlenika iz proizvodnje betona.

Holcim će i dalje biti na raspolaganju svim svojim kupcima, a šire zagrebačko područje bit će i dalje redovito opskrbljivano betonom iz tvornice u Lučkom. Ovisno o razvoju situacije na tržištu, Holcim će ponovno otvoriti tvornice u Zaboku i Bistri.