Holcim proslavio 90 godina tvornice

 

90 godina tvornice u Koromačnu obilježen je u petak, 6.5. kroz cjelodnevni program 21. Dana otvorenih vrata. „Malo je poduzeća koja su doživjela 90 godina i stoga smo ponosni na sve naše umirovljenike i sve današnje zaposlenike koji su zaslužni što pošteno radimo i što danas možemo proslaviti ovu obljetnicu!“ rekao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj. Proslavi su prisustvovali načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein, Giuseppina Rajko, zamjenica župana Istarske županije te stanovnici lokalne zajednice, Holcimovi zaposlenici i njihove obitelji, kupci i dobavljači.

Jutarnji program pod nazivom  „Daj ruku da pronađem pravo zanimanje“ održan je za učenike kojima su zanimljiva radna mjesta predstavili Holcim, Murexin, Rockwool, TE Plomin i Udruženje obrtnika, a edukativne mogućnosti Politehnika i Fakultet ekonomije i turizma iz Pule te Rudarsko geološko naftni fakultet iz Zagreba. U nastavku programa osnovnoškolcima se predstavila srednja škola Mate Blažine sa međunarodnim projektima na kojima sudjeluju te nagradama koje su zaslužili njihovi učenici. Istovremeno, srednjoškolci su u radionici udruge Alfa Albona odgovarali na pitanja kako svojim znanjem mogu doprinijeti Labinu i kako grad, poslovni subjekti mogu doprinijeti potrebama učenika. Sudjelovalo je oko 100 učenika osmih razreda raške i labinske osnovne škole te trećih razreda labinske srednje škole.

 

Poslijepodnevni program održan je na temu zdravlja i sigurnosti, što predstavlja Holcimov prioritet. Stoga smo zajedno sa brojnim partnerima s kojima surađujemo već dugi niz godina pripremili zanimljiv program, a posjetitelji su mogli zdravlje i sigurnost doživjeti na drugačiji način: fotografirati se sa vatrogasnom opremom ili na policijskom motoru, od Crvenog križa naučiti našminkati ozljedu, saznati kako djecu zaštititi na internetu, rastegnuti se uz ispravne vježbe, Gorska služba spašavanja pokazala je zašto je ispravna obuća važna za planinarenje, od Hele Liverić saznali su zašto je kozje mlijeko zdravo, srednjoškolci iz Labina pokazali su najnoviju aplikaciju kojom mir pobjeđuje nasilje, isprobati fine namaze od Društva gljivara Martinčica … U programu su sudjelovali još Centar za inkluziju, LAG Istočna Istra, obrt Merania i OPG Goran Zandel.

 

Dio proslave 90 godina tvornice bilo je natjecanje u sportskom ribolovu koje je organiziralo Društvo športova na moru Koromačno: prvo mjesto je osvojio Lucijan Blašković iz kluba Galeb iz Raše, drugo Mateo Filipas iz kluba Plomin, treće Lorna Načinović iz kluba Galeb iz Raše. U ekipnoj konkurenciji prvo mjesto zauzeli su Blašković i Načinović, drugo mjesto Gabrijel Salamon i Mateo Filipas iz Plomina, a treće mjesto Stefan Šimić i Natan Bon. Trofejnu ribu ulovio je Natan Bon, fratra od 123 grama.

 

Povodom proslave postavljena je izložba „90 90“: s jedne strane stare fotografije od kojih je najstarija iz 1922. godine, a s druge strane vizije osnovnoškolaca o tome kako će tvornica izgledati za 90 godina. Navečer je u Koromačnu tradicionalno ponuđena maneštra s koromačem, a navečer se uz Šajetu zaplesalo.

 

Svim partnerima od srca zahvaljujemo na trudu i doprinosu u obilježavanju 90 godina tvornice, a fotografije možete pogledati ovdje:

21. Dan otvorenih vrata i proslava 90 godina tvornice