Holcim poboljšao poslovanje za 34,7 milijuna kn

 

Holcim u Hrvatskoj u prošloj je godini poboljšao poslovanje za 34,7 milijuna kn te time ostvario prvi dio Plana „2015 Plus“, rečeno je danas na konferenciji za medije koju su u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Puli zajedno održali Holcim i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije. Uz poslovne rezultate koje su prošle godine ostvarili Holcimovi zaposlenici, u ovoj su godini naglasili važnost početka građevinskih projekata i najavili povećanje mase plaća od pola milijuna kn.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji obuhvaćaju mjeseci studeni, vrijednost građevinskih radova je i dalje u padu. S obzirom na takvo stanje na hrvatskom, ali i susjednim tržištima, Holcim je 2014. godine ostvario 11 manji prihod u odnosu na 2013. S druge strane, značajne uštede te ulaganje u nove proizvode i usluge omogućili su da Holcim u ovako teškim tržišnim uvjetima ipak postigne sveukupni planirani rezultat.

U 2014. godini Holcim je ostvario uštede na svim razinama troškova, značajno povećao efikasnost te smanjio trošak proizvodnje. Tako je npr. u troškovima administracije ostvarena ušteda od 8,5 milijuna kn. Holcim je prošle godine osnovao i tim za naplatu potraživanja, koji je novim procedurama uspio povećati disciplinu i odgovornost, a zbog uspješne naplate ranije otpisanih potraživanja, prošle su godine vratili sve kredite koje su imali u Hrvatskoj. Kroz reorganizaciju i prodaju neoperativne imovine ostvaren je prihod kojeg je Holcim uložio u modernu tehnologiju za poboljšanje procesa, te za proizvodnju novih vrsta proizvoda.

Zahvaljujući tim rezultatima u ukupno 56 inicijativa Plana „2015 Plus“ Holcim u Hrvatskoj je 2014. godine rezultat poboljšao za čak 34,7 milijuna kn i godinu završio s gubitkom od 13,5 milijuna kn, dok je 2013. godine ostvaren gubitak od 48 milijuna kn.

„U trenutku u kojem brojne tvrtke u Istri prestaju poslovati, važno je govoriti o pozitivnim primjerima. Holcim je tvrtka koja je 2013. godine odlučila da nakon pet godina negativnog poslovanja mora promijeniti trend, osmislili su ambiciozan Plan „2015 Plus“ s brojnim inicijativama, ali i teškim promjenama, pri čemu su dobili našu jasnu podršku. Zadovoljstvo je kad postoji jasni određen cilj, kad ga zaposlenici svojim trudom mogu postići i kad se zbog toga stvori atmosfera optimizma i novih mogućnosti. Drago mi je naglasiti i da Holcim stalno ulaže i u povećanje standarda zaštite na radu, te na kraju godine zbog ostvarenja plana isplatio božićnicu u iznosu od 110 jedne mjesečne bruto plaće, a ove je godine dogovoreno povećanje mase plaća od pola milijuna kn koje će se raspodijeliti ovisno o individualnom učinku svakog zaposlenika.“, rekao je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

„Odmah smo na početku znali da je u ovim tržišnim uvjetima Plan „2015 Plus“ vrlo ambiciozan, međutim kroz brojne inicijative svi su zaposlenici dokazali da se naš Plan „2015 Plus“ može ispuniti i na to sam ponosan! Ovom prilikom zahvaljujem se još jednom svakom od naših zaposlenika pojedinačno na energiji, idejama, trudu i doprinosu. Posebno bih naglasio činjenicu da smo u izrazito teškim tržišnim uvjetima, dio ostvarenih ušteda uspjeli uložiti u temelje za povećanje prihoda. Centar za inovacije i projekte najveća je promjena u tom smjeru: 22 Holcimova stručnjaka iz područja građevine, kemije, rudarstva i zaštite okoliša dodatnim su uslugama i proizvodima našim trenutnim i potencijalnim kupcima stvorili dodatnu vrijednost. Na taj smo način ostvarili konkurentsku prednost i istovremeno stvorili tvrtku koja tržišnu poziciju temelji na inovacijama.“, rekao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj.


„Kreativne mogućnosti i prednosti betona prošle smo godine predstavili u novoizgrađenoj galeriji „Inspiracija u betonu“. Jedan od novih materijala, obojani valjani beton u tonu zemlje crvenice, postavljen je u vodenom parku Istralandia i drago mi je da vlasnik pozitivno govori o svojem iskustvu sa našom cestom od valjanog betona. Osim toga, na tržište smo stavili čak dvije nove vrste cementa: Holcim Majstor® cement – zeleni tijekom čije proizvodnje se emitira čak 25 manje CO2, te Holcim Adria® cement, posebno prilagođen za podmorske radove. Intenzivno radimo i na daljnjim inovacijama, trenutno testiramo novu vrstu betona - jednozrnati beton, napravljen na način da propušta vodu, što je odlično rješenje kod problema oborinskih voda. U svim tim aktivnostima veliki doprinos daje objedinjeni laboratorij, kojeg smo stavili na raspolaganje kupcima.“, rekla je Virna Višković Agušaj, direktorica tvornice cementa i voditeljica Holcimovog Centra za inovacije i projekte.

Nakon uspješno završene prve faze Plana „2015 Plus“ Holcim je već pokrenuo nastavak inicijativa za daljnja poboljšanja kako bi na kraju 2015. godine ostvarili pozitivan rezultat. Optimizam temelje na dosadašnjim rezultatima rada interdisciplinarnih timova, na najavi povećanja građevinskih projekata u ovoj godini, te na mogućnostima koje se Hrvatskoj pružaju kroz financiranje iz fondova EU.


Srdačan pozdrav,

Komunikacije

* * * * * * *
Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 70.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.
Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.
* * * * * * *
Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@holcim.com, 098 299 172