Holcim krenuo putem oporavka

 

Iako je, kao i čitav građevinski sektor, snažno pogođena gospodarskom krizom te već četvrtu godinu posluje s gubitkom, tvrtka Holcim (Hrvatska) d.o.o. krenula je putem oporavka. S dolaskom novog predsjednika Uprave Alana Šišinačkog u srpnju ove godine, osmišljen je i implementiran tzv. Plan 2015 Plus, čiji je cilj u 2015. godini postići pozitivan poslovni rezultat. O tome, ali i o drugim aktualnostima iz poslovanja tvrtke, čelni su ljudi Holcima u Hrvatskoj govorili na današnjoj konferenciji za novinare u Koromačnu.

„Situacija u građevinskom sektoru u Hrvatskoj izuzetno je teška, o čemu svjedoči i podatak da je potrošnja cementa u Hrvatskoj pala za 50 u odnosu na 2008. godinu, odnosno na period prije krize. Navedene okolnosti nisu zaobišle ni Holcim u Hrvatskoj koji već četvrtu godinu zaredom posluje s gubitkom“, rekao je predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj Alan Šišinački.

S njegovim dolaskom na čelo ove tvrtke, u srpnju ove godine, započeo je plan oporavka pod nazivom Plan 2015 Plus, čiji je cilj u 2015. godini postići pozitivan poslovni rezultat. Planom su obuhvaćeni svi odjeli i segmenti poslovanja Holcima u Hrvatskoj, a osim mjera štednje, plan podrazumijeva izuzetne napore svih zaposlenika, usmjerene na povećanje prihoda kompanije, i to kroz povećanja cijena, količina, te pronalaženje novih tržišta i tržišnih niša.

Najavljeno je kako je u tijeku formiranje i ekipiranje ekspertnog tima kojega će činiti najbolji Holcimovi stručnjaci, a koji će svoja znanja, iskustvo i vještinu usmjeriti na razvijanje novih proizvoda i usluga te inovativnih poslovnih rješenja.

Posebna pozornost u Holcimu i dalje će biti posvećena bolnoj točki većini hrvatskih tvrtki - naplati potraživanja, a s tim ciljem bit će osnovan zasebni tim koji će raditi na učinkovitijoj naplati kroz strože uvjete i garancije plaćanja kako bismo zaštitili radna mjesta. „U tom kontekstu, možemo s ponosom reći da u svom poslovanju Holcim ne slijedi praksu već uobičajenu na hrvatskom tržištu, a to je tzv. otpis (često i milijunskih) dugova“, naglasio je Šišinački i dodao kako ova tvrtka, usprkos krizi i teškoj situaciji, nikome nije ostala dužna niti kune, što je posebno važno i u kontekstu nedavnih događaja u građevinskom sektoru. „Očekujemo da će investitori, kako javni, tako i privatni, prepoznati one koji posluju na pošten i transparentan način te da će upravo takve tvrtke birati za svoje partnere“, zaključio je.

Važan dio spomenutog plana oporavka je i jačanje suradnje s lokalnim zajednicama u kojima Holcim posluje te stvaranje uvjeta za povećanje investicija. Naglasio je kako je od iznimne važnosti, na transparentan način, kroz javnu nabavu, stvarati mogućnosti usmjeravanja na korištenje lokalnih resursa.

„Izuzetno nam je drago kako svi naši zaposlenici, ali i kupci i dobavljači te predstavnici lokalnih zajednica u kojima poslujemo, imaju razumijevanja za trenutnu, nimalo jednostavnu situaciju u kojoj se nalazimo. Uvjereni smo da ćemo, upravo zahvaljujući njihovom doprinosu te zajedničkom sinergijom uspjeti ostvariti ciljeve Plana „2015 Plus“ i osigurati dugoročno pozitivno poslovanje kompanije“, zaključio je Šišinački.

 


Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih proizvođača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 70.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.
Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.


 

Za komunikacije Holcima Hrvatska: Petra Švarc, 098 348 342, petra.svarc(at)holcim.com