Flussbad: tim edler iz realities united osvojio holcim awards zlato

 

Pobjednici međunarodnog natjecanja Holcim Awards za projekte održive gradnje proglašeni su na svečanosti u Milanu. Iznos od 300.000 USD dobilo je deset vrhunskih projekata koje su na natječaj prijavili arhitekti, projektanti, inženjeri i vlasnici projekata. Pobjednički projekti pokazali su svu širinu pristupa održivoj gradnji odgovarajući na izazove intenzivne urbanizacije i stalne inovacije u građevinskim materijalima i tehnikama gradnje.

Zaklada Holcim Foundation for Sustainable Construction sa sjedištem u Švicarskoj organizira ovo natjecanje u pet regija diljem svijeta. Europski pobjednici proglašeni su 15.9.2011. godine u Milanu, nakon proglašenja za Afriku i Bliski istok u Casablanci. Slijedi još Buenos Aires, Washington DC i Singapur.

Holcim Awards Zlato 2011. za Europu odnijeli su njemački arhitekti koje je predvodio Tim Edler iz tvrtke realities united. Iza naziva „Flussbad“ krije se projekt u centru Berlina: neiskorišteni dio rijeke Spree pretvoren je u prirodni, 745 metara dug bazen, čime se sanira dio rijeke, a ujedno i poboljšava kvaliteta života u gradu.

Srebrnu nagradu osvojio je projekt smješten u Belgiji, u gradu Oostkamp, a odnosi se na prenamjenu tvornice u Gradsku vijećnicu i kreiranje javnog prostora oko nje. „Reciklirali“ su originalnu strukturu zgrade i materijale te tako ponovno iskoristili prostor i njegovu tehničku infrastrukturu. Zaslužni za ovaj projekt su arhitekt Carlos Arroyo i njegovi suradnici.

Projekt vrijedan bronce nastao je suradnjom tvrtki Philippe Rizzotti Architects, Samuel Nageotte Arhictects i Off Architecture. Transformacija namjene postojećeg infrastrukturnog objekta (vijadukta) u stambeno-rekreativno-zabavno središte za građanstvo. Time se stvorila nova vrijednost i ugodan prostor namijenjen umirovljenicima raznih zemalja Europe, koje privlači klima mjesta Scilla u južnoj Italiji.

Dodijeljena su i četiri priznanja projektima iz Nizozemske, Švicarske, Njemačke i Finske. Jedno je priznanje dodijeljeno multinacionalnom timu tvrtki Sauerbruch Hutton iz Njemačke, Arup iz Velike Britanije i Experentia iz Italije za uredsku zgradu. Ta se zgrada nalazi u gradskoj četvrti Helsinkija, koja je proglašena zonom niske do nulte emisije ugljika.

Njemačke tvrtke Barkow Leibinger Architects, Schlaich Bergermann und Partner i TRANSSOLAR Energietechnik dobili su priznanje za suradnju na jeftinim apartmanima u Hamburgu, pri čemu su koristili inovativne tehnike i materijale, uključujući prefabricirane elemente od lakog betona u koje su stavljali reciklirano pjenasto staklo kao agregat.

Nizozemski arhitektonski uredi De Stuurlui Stedenbouw i Atelier Gras dobili su priznanje za strukturu vrtne kućice koja stvara zelene prostore za rekreaciju u gustim urbanim zonama.

Priznanje su dobili i Gramazio & Kohler, Architektur und Digitale Fabrikation – ETH Zurich iz Švicarske koji su osmislili tehnologiju proizvodnje uvijek različitih betonskih struktura slobodne forme, koje se ulijevaju na licu mjesta koristeći digitalno proizvedene kalupe od voska.

Holcim Awards prepoznaje i važnost mladih snaga koje se tek obrazuju. U tu svrhu otvorena je kategorija „Sljedeće generacije“. Ona je dodijeljena konceptu iz Velike Britanije, dok su druge dvije otišle u Španjolsku. Prvu nagradu osvojio je tim studenata iz britanske AA School of Architecture za svoje istraživanje na temu učinkovitog sustava za izradu geometrijski složenih građevinskih elemenata od betona. Drugu je dobila Elisa de los Reyes sa Sveučilišta u Madridu za ponovnu upotrebu materijala i regionalnu transformaciju u španjolskom gradu Gijón. Treću nagradu dobio je student iz Sevilje, Eduardo Mayoral za ambiciozan dizajn i izradu koncepta bioluminiscentnih uređaja koji ne troše struju. Takvi uređaji mogli bi se koristiti za javnu rasvjetu, osvjetljenje u parkovima, reklamama i drugim stvarima koje nas okružuju.

Europske projekte ocjenjivao je žiri, čiji je domaćin bio švicarski Federalni institut tehnologije (ETH Zurich): Jürgen Mayer H. (predsjednik žirija), Kai-Uwe Bergmann (Danska), Hansjürg Leibundgut (Švicarska), Winy Maas (Nizozemska), Marta Malé-Alemany (Španjolska / V.Britanija), Leo Mittelholzer (Njemačka), Lucy Musgrave (Velika Britanija), Hans-Rudolf Schalcher (Švicarska) i Jean-Philippe Vassal (Francuska) procjenjivali su projekte kroz pet kriterija održive gradnje koje je razvila zaklada Holcim Foundation for Sustainable Construction.

Svi projekti koji su osvojili zlato, srebro ili broncu na regionalnoj razini automatski su plasirani za daljnji krug izbora Holcim Awards na svjetskoj razini koje će se održati iduće godine.

Više informacija na: www.holcimawards.org/eur


Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 80.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.

* * * * * * *

Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, 052 876 802, 098 299 172