22. Dan otvorenih vrata u Koromačnu - Holcim pokazao čari kemije i elektrotehnike

 

Kako od bijelog karanfila napraviti ružičasti? Je li od limuna moguće napraviti strujni krug? Kako široko jaje natjerati kroz usko grlo boce? Koje kemijske tvari od tekućine rade eksploziju pjene? Od čega nastaje crna mamba? Odgovore na ta i neka druga pitanja kroz brojne su eksperimente dobili posjetitelji Dana otvorenih vrata u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu.

 

Osmaši iz OŠ I.L. Ribara i OŠ I. Batelića, sedmaši i osmaši iz OŠ M. Vlačića te elektrotehničari iz SŠ M. Blažine bili su jutarnji gosti. Nažalost uz kišne kapi, obilazili su dijelove tvornice, a na pet točaka aktivno su sudjelovali u programu. U novom Laboratoriju za beton i agregat koji ima akreditaciju za ispitivanja prema 14 metoda, dočekale su ih Helena Vučić, voditeljica kontrole kvalitete cementa i Keti Baćac, voditeljica laboratorija za zamjenska goriva i sirovine. Dobrovoljce u publici uključile su u bojanje karanfila, razgovarale o tome zašto toplina sodu bikarbonu i šećer pretvara u crnu zmiju i kako promijeniti boju plamena. Marina Marinčić i Nataša Višković, obje diplomirane građevinarke, pokazale su od čega se sastoji beton, kako izgleda laboratorijska oprema za kontrolu kvalitete te što je propusni beton. Mihaela Gortan i Ivana Lalin iz Holcimovog Centra za inovacije i projekte postavile su pitanje “Čega se prvo sjetite kad vam netko kaže beton?” te su zatim kroz zanimljiva arhitektonska rješenja pokazale kako je beton materijal koji može ostvariti brojne kvalitetne ideje, naravno uvijek tamo gdje je to prikladno. Nadalje, dobrovoljci su uz Alenku Smoković iz Centra za inovacije i projekte te Vlade Frankovića iz elektroodržavanja uz pomoć limun elektrane upalili žarulju, pokazali da je grafit vodič, testirali mirnoću ruke u provlačenju kroz elekrični labirint, slonovom pastom pokazali  burnu reakciju prilikom koje se oslobodio kisik, a uz pomoć vakuuma kuhano su jaje uvukli u bocu. Dodatne zanimljivosti donijeli su iz visoke poslovno tehničke škole Politehnika iz Pule: 3D printer iz kojeg su izlazili zanimljivi predmeti i Googleove naočale virtualne stvarnosti pomoću kojih su kao promatrači imali doživljaj uronjenosti u različite prostore.

U posjeti su bili i članovi pulske podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske, koji su došli na poludnevni izlet u Labin, a sa sobom su, usprkos kiši, donijeli harmoniku i dobro raspoloženje.

Poslijepodne je zasjalo sunce i dočekalo stanovnike lokalne zajednice i zaposlenike Holcima sa njihovim obiteljima i prijateljima. Program je vodio Dražen Turina Šajeta, a svoje znanje i rezultat upornosti pokazali su učenici Umjetničke škole Matka Brajše Rašana: Luka Blažina na harmonici, Lana Bojić na violini uz klavirsku pratnju profesorice Vesele Brenčić Griparić te Mate Griparić na klaviru. Inače, Lana Bojić je kćerka Holcimovog zaposlenika Sandija Bojića, koja je nedavno na Međunarodnom natjecanju Daleki akordi u Splitu osvojila drugu nagradu. Nastupio je i ansambl gitara uz solistu Rafaela Santalezu i voditelja profesora Petra Koroljevića.

“Kemija i elektrotehnika su vrlo zanimlijva područja te ih na jednostavan način želimo predstaviti učenicima kako bismo ih usmjerili prema zanimanjima za koja u Holcimu mogu pronaći svoje radno mjesto. Prošle smo godine zato u Dan otvorenih vrata uključili i druge proizvođače, fakultete i udruženje obrtnika, kako bi predstavili zanimljive poslove na Labinštini, dok smo se  ove godine fokusirali na sudjelovanje učenika u eksperimentima.”, rekla je u poslijepodnevnom dijelu programa Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Dalibor Fable, direktor tvornice cementa, zahvalio se svim gostima na dolasku, a Holcimovim zaposlenicima na trudu i idejama da ovogodišnji Dan otvorenih vrata učine zanimljivim.

Neki su se gosti nakon uvodnog dijela uputili u posjetu tvornici, gdje su također sudjelovali u eksperimentima i podsjetili se satova kemije i fizike, a neki su se na terasi društvenog doma zabavili jednostavno uživajući u razgovorima.

Udruga Birikina iz Pule omogućila je zabavu za djecu kroz zanimljive maske, ples, igre i likovnu radionicu, a oni strpljivi otišli su kući sa ocrtanim licima.

Da je bilo zabavno pokazuju nam iznenađena i nasmijana lica zabilježena na fotografijama, a direktan komentar možete pročitati od učenika OŠ I.L. Ribar: os-ilribar-labin.skole.hr