15. holcimov dan otvrenih vrata u koromačnu

 

Iako u nešto skromnijem izdanju nego prošlih godina, 15. Dan otvorenih vrata u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu i ove je godine održan uz brojne goste, građane i djecu iz labinskih i pazinskih osnovnih škola.

S obzirom na posljedice gospodarske krize koje nisu zaobišle ni Holcim, ovaj Dan otvorenih vrata bio je skromniji nego prošlih godina, ali ni u ovim teškim vremenima Holcim nije napustio svoju tradiciju susreta s lokalnom zajednicom. Svim okupljenim gostima predstavljeno je postrojenje za smanjenje emisije dušikovih oksida u zrak.

"Izuzetno smo ponosni na činjenicu da svi mi danas ovdje udišemo zrak 1. kategorije. To je rezultat višegodišnjeg ciklusa uvođenja sustava za sprječavanje onečišćenja zraka. Njegova završna faza je instalacija takozvanog DENOX postrojenja", rekao je predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj, Mario Grassl.

Naglasio je kako je ovo primjer Holcimovog postupanja u skladu s poslovnom strategijom koja je posvećena održivom razvoju. " Naša strategija uravnotežuje financijske, društvene i okolišne aspekte, što znači da poslujemo imajući na umu buduće naraštaje", zaključio je Grassl, dodavši da će Holcimovo ulaganje u zajednicu i zaštitu okoliša, kroz najbolja tehnološka i tehnička rješenja uskoro biti i službeno potvrđeno Okolišnom dozvolom.

Danu otvorenih vrata prisustvovao je i gospodin Vedran Grubišić, zamjenik župana Istarske županije. "Zadovoljan sam što sam ovdje i što mogu svjedočiti o postignućima Holcima. Unatoč recesiji, Holcim nastavlja ulagati, ne samo u gospodarskom smislu, već i u području zaštite okoliša. Uvjeren sam da je ovaj pristup ispravan, da kriza neće moći naškoditi jakima, te da će Holcim iz krize izaći dodatno osnažen. Posebno bih pohvalio i Holcimov rad na razvoju civilnog društva, naročito kroz rad s udrugama i posebice novi program borbe protiv korupcije. Inače, Istarska županija je prošle godine, prva u Hrvatskoj, donijela antirecesijski program, koji se nastavlja i ove, osiguravajući 200 milijuna kuna kroz različite programe za pomoć gospodarstvu," zaključio je.

Na Danu otvorenih vrata Holcim je posjetila i grupa studenata i profesora Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Za najmlađe posjetitelje u Društvenom domu u Koromačnu održana je kazališna predstava "Crtančica", u izvedbi Scene Gorica, s Ivankom Mazurkijević u glavnoj ulozi.