Zapisnik sa 14. Građanskog sata ”Ca je novega” u Koromačnu

 

14. Građanski sat u Koromačnu održan je u utorak, 3. lipnja 2014. od 18.30 do 21 sat u Društvenom domu, gdje je sudjelovalo 28 stanovnika lokalne zajednice i zaposlenika Holcima, vijećnik i načelnica Općine Raša.

Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj, pozdravio je prisutne i predstavio novosti u Holcimu. S obzirom da Holcim petu godinu zaredom posluje s gubitkom, u Planu „2015 Plus“ predviđen je niz inicijativa, kojima se smanjuju troškovi i povećavaju prihodi, a naveo je i brojne primjere koji pridonose ukupnom poboljšanju poslovanja. Tako je primjerice Holcim prodao tvornicu betona u Zaboku, zatvorio tvornicu betona u Lučkom, te dao u najam tvornicu betona u Plovaniji. Jedna od značajnih inicijativa sa ciljem povećanja prihoda je izvoz 100.000 tona kamenih blokova i 100.000 tona cementa, a uključuje značajni trud zaposlenika. Nadalje, dobre prodajne rezultate ostvaruju Agrocal i Vivacal proizvodi, kao prirodni izvor kalcija u poljoprivredi i hranidbi životinja, zbog kvalitete dokazane istraživanjima.

 Dio ušteda koje smo uspjeli napraviti, Holcim je odlučio uložiti u budućnost, pa smo po prvi put osmislili program stipendija za studente „Ostavi trag“. Prednost sudjelovanja u programu imaju studenti iz Raše i Labina, a svrha je da kroz dva mjeseca prakse i konkretnog rada u međunarodnoj tvrtki, te kroz rad s mentorom na određivanju ciljeva i procjeni učinka, Holcim pomogne studentima razviti ona znanja i vještine koje su Holcimu najviše potrebni. Dodatno, odabrani studenti dobit će godišnju stipendiju u iznosu od 11.200 kn.

 Nadalje, Alan Šišinački je naglasio da ključ uspjeha vidi u promjeni pristupa prema tržištu. Tako je nedavno osnovan Centar za inovacije i projekte, koji sa 14 stručnjaka kemije, geologije, građevine i arhitekture čini dodatnu snagu na tržištu i inovativnim proizvodima i uslugama stvara dodatnu vrijednost za Holcimove partnere.

 Virna Višković Agušaj, tehnička direktorica tvornice cementa, ukratko je govorila o uslugama Centra za inovacije i projekte. Tehnička podrška kupcima, inovacije i projekti – tri su područja aktivnosti kojima Holcim planira povećati prihode. Za svako od tih područja navela je nekoliko primjera: prednosti koje Holcimovi kupci ostvaruju kroz savjetovanje i prilagodbu receptura za proizvodnju betona, inovacije od Holcim Majstor cementa – zelenog, do valjanog betona i novih testiranja, te završila predstavljanjem ideje o izgradnji biciklističke staze od Rapca do Sv. Marine, za čiju bi se realizaciju tražila sredstva EU fondova.

 Nakon informacija o aktivnostima u Holcimu, Alan Šišinački prošao je kroz listu aktivnosti o kojima se na Građanskom satu govorilo 2012. i 2013. godine.

Glorija Paliska Bolterstein, načelnica Općine Raša, pozdravila je prisutne i rekla da je ponosna što je konačno napravljen pješački prijelaz u Koromačnu. To dokazuje da postoji volja da se sva mjesta u Općini dalje razvijaju, s time da najprije treba napraviti podlogu kroz urbanističke planove s jedne strane, te predvidjeti sredstva u Proračunu s druge strane. Na pitanje o znaku za pješački prijelaz koji je postavljen na ugibalištu odgovorila je da je to pitanje struke i da ako ima pitanja na tu temu, mogu se uputiti Koradu Šumbercu iz Istarskih cesta.

 Na pitanje zašto je Holcimu problem dati 250.000 kn za sport u Koromačnu, Alan Šišinački je odgovorio da Holcim već petu godinu posluje s gubitkom, koji je prošle godine iznosio 48 milijuna, a ove je godine plan da se gubitak smanji na 19 milijuna kn. Dok god budemo morali svaki mjesec uzimati kredit da bismo isplatili plaće radnicima, nažalost nismo u mogućnosti davati novčane donacije. Uvjereni smo da ćemo ostvariti predstavljeni Plan „2015 Plus“ te od 2015. godine ponovno pozitivno poslovati.

 „Trebalo bi uvesti reda oko parkiranja, jer vaši zaposlenici parkiraju odmah uz cestu, pa kamion za smeće ne može proći.“ – Holcim će razmotriti mogućnosti.

 „Zašto objavljujete natječaj za otvorena radna mjesta kad i tako zapošljavate preko veze?“ – Julija Škoro je odgovorila da je Holcim tvrtka koja prvenstveno želi kvalitetne radnike. Otvorena radna mjesta se oglašavaju kako bismo prikupili sve zainteresirane i kroz testiranje provjerili koji kandidat najbolje odgovara potrebama. Ukoliko postoje dva jednaka kandidata, prednost dajemo stanovnicima lokalne zajednice, međutim, apsolutno uvijek zapošljavamo one koji pokažu najbolje rezultate. S druge strane, za program stipendija prednost će imati studenti iz Raše i Labina, kako bismo na taj način pomogli studentima da razviju znanja i vještine koje su Holcimu najviše potrebni.

 Na zamolbu da se još jednom nazove Elektroistra, kako bi se ispred broja 39 postavila rasvjeta, Glorija Paliska Bolterstein rekla je da će provjeriti.

 „Kad ćemo imati mjesni odbor?“ – Glorija Paliska Bolterstein odgovorila je da trošak osnivanja mjesnih odbora košta između 250.000 do 300.000 kn. S obzirom da je Općina Raša tek prošlu godinu završila u plusu, trenutno nema dovoljno sredstava za sve potrebe, pa je stvari potrebno rješavati prema prioritetima. Osnivanje mjesnih odbora nalazi se u četverogodišnjem planu, a kad će to konkretno biti, ovisi o rješavanju aktivnosti koje su trenutno prioritet.

 Na temu uređenja prilaza plažama, Glorija Paliska Bolterstein odgovorila je da je to imovina u vlasništvu Republike Hrvatske, pa se trenutno traže rješenja i mogućnosti. Dodatno, sagledat će se mogućnost da se uređenje uredi kroz izmjene prostornog plana, koji se planira dovršiti do kraja ove godine. S obzirom da se na tome već radi, stanovnici Koromačna svoje ideje i zahtjeve mogu dostaviti Općini Raša do 10.6. Kasnije, tijekom javne rasprave, bit će još prilike predati zahtjeve.

 Može li ste opet otvoriti vrtić?“ – Glorija Paliska Bolterstein nedavno je razgovarala s ravnateljicom i saznala da otkako se zatvorio vrtić u Koromačno propisi imaju značajne promjene uvođenjem sustava za sigurnost hrane HACCAP. Zbog toga je vrtić nešto teže ponovno staviti u funkciju. Alan Šišinački predložio je dnevni boravak kao  jednostavnije rješenje. Danijel Fonović preuzeo je obvezu provjeriti koliko djece postoji u lokalnoj zajednici, a koliko u Holcimu čiji bi roditelji koristili usluge dnevnog boravka.

 „Da li bi Općina Raša mogla jednom u dva tjedna financirati večernji autobus?“, Glorija Paliska Bolterstein odgovorila je da Proračun nažalost to ne omogućava.

Elvis Dobrić iz STK Brovinje, obavijestio je da dvorana društvenog doma ne zadovoljava kriterije za kvalifikacijske turnire 1. lige u stolnom tenisu. Stoga je postavio pitanje da li je moguće prostor iza dvorane barem djelomično preurediti u malu svlačionicu da bi dobili dozvolu održavanja turnira. Dogovoreno je da će STK Brovinje staviti na papir koja bi to bila ulaganja. Općina Raša provjerit će da li je potrebna dozvola za radove.

 Vinicio Cavenago iz DŠM-a obavijestio je da su volonteri  iz lokalne zajednice u svoje slobodno vrijeme volontirali i obnovili prostoriju DŠM-a. S obzirom na trud i ulaganje, pitao je može li ih Općina Raša osloboditi plaćanja najamne? Paliska Bolterstein odgovorila je da ne postoji zakonska mogućnost najma prostora bez naknade.

 Opet se razgovaralo o prijedlogu da se Koromačno i Tunarica povežu šetnicom. Općina Raša podržava ideju, tako da sad treba konkretno vidjeti što se i u kojem roku može napraviti.

 Da bi se tijekom sezone smanjio broj automobila pored kuća, Holcim je voljan na raspolaganje staviti teren na zavoju pored tvornice. Tu bi se moglo urediti parkiralište i označiti ga da turisti slijede upute. Dogovoreno je da će Glorija Paliska Bolterstein i Alan Šišinački dogovoriti kako to napraviti da to bude eventualno spremno već za ovu turističku sezonu.

 Vinicio Cavenago zahvalio je Holcimu što se već godinama omogućava održavanje ribičkog prvenstva u krugu tvornice te da natjecatelji rado dolaze zbog atraktivne lokacije.

 Glorija Paliska Bolterstein obavijestila je prisutne da Općina Raša ima novo radno vrijeme kako bi bili dostupni zaposlenim stanovnicima. Tako sve službe utorkom rade od 8 do 17 sati, a petkom se radi kraće od 7 do 14 sati.

Danijel Fonović dogovorit će tim koji će organizirati Sekovanje. Kako je prošle godine dogovoreno, Holcim će isti dan organizirati i Dan otvorenih vrata.

 Prema zamolbi da Holcim posudi projektor i platno tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva, dogovoreno je da će se isprobati da li je projektor dovoljno jak da se mogu gledati utakmice.

 Iskreno se nadamo da su vama, stanovnicima lokalne zajednice, ovakvi sastanci korisni, te da na ovakav način, dogovorom, možemo odrediti prioritete i aktivnosti koje biste željeli napraviti. Pri tome naravno treba voditi računa o trenutnoj financijskoj situaciji u kojoj se nalazimo, a s druge strane uvijek smo voljni volontirati, našim rukama i strojevima pomoći aktivnostima lokalne zajednice.

 

U svako doba smo dostupni i za druga pitanja, slobodno nas kontaktirajte.

                                               

Vaš Holcim

 

Alan Šišinački                                                        Virna Višković Agušaj

Predsjednik Uprave                                              Direktorica tvornice