100 godina holcima u svijetu

Na 17. Danu otvorenih vrata u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu oko 550 prisutnih gostiju obilježilo je 100 godina Holcima u svijetu, te 20 godina privatizacije tvornice u Koromačnu. Dodatno, posjetitelji su imali priliku pogledati kako je nastavljena revitalizacija površinskog kopa, u kojem je jedna etaža pretvorena u šetnicu.

Galerija fotografija

Akademik Jakša Barbić, predsjednik Nadzornog odbora i sudionik privatizacije, te Remiđo Batelić, direktor tvornice cementa 1992. godine, prisjetili su se trenutka u kojem je tvornica tražila partnera koji bi uložio u plan modernizacije tvornice. Pronašli su ga u Holcimu, a taj je proces privatizacije i danas poznat koja jedan od najuspješnijih. Mario Grassl, sadašnji predsjednik Uprave, rekao je zatim da je Holcim u Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina osigurao snažno prisustvo na domaćem tržištu, šireći se od samo jedne tvornice na segmente betona i agregata, te danas posluje na 13 lokacija u Hrvatskoj. „Trenutno smo zbog stanja na tržištu u teškoj situaciji, no siguran sam da ćemo kvalitetom naših proizvoda i usluga, te s profesionalnim zaposlenicima, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, opet postati profitabilni.“, rekao je Mario Grassl. Obilježavanje je pratila i izložba starih fotografija od 1922. kad tvornice u Koromačnu još nije bilo, do 2012. godine.

Prije sto godina obitelj Schmidheiny je sagradila tvornicu cementa u Holderbanku, selu u središnjoj Švicarskoj. Već oko 1920. počeli su širiti poslovanje u druge zemlje, te nastavili rasti u globalnu tvrtku. Tako Holcim danas ima  80.000 zaposlenika koji rade u 150 tvornica cementa, 470 kamenoloma i  šljunčara te 1.400 tvornica betona. Za stogodišnjicu, u čast Holcimovim zaposlenicima, nastala je serija fotografija Industrious. „S obzirom da su naši zaposlenici najbolji u svojem području, fotografirali su ih oni koji su najbolji na području fotografije: Marco Grob i Hiepler&Brunnier. Danas možete pogledati izabrane fotografije različitih lokacija, različitih okruženja, različitih nacionalnosti, a svi imaju isti pogon: strast za građevinskim materijalima.“, rekao je Grassl.

Dio te strasti posjetitelji su mogli vidjeti u izložbi nakita od betona, koja poručuje "Materijal je važan!".
Osobnost i elegancija Cementa. Betona. Agregata. u potpunosti je kod nakita došla do izražaja. Neograničene mogućnosti materijala ovime su otkrivene svima, koji za to još nisu znali. Nevjerojatno je koliko se ljudske energije i pažnje kontinuirano usmjerava na izradu nakita, koji zapravo nije od životne važnosti. „Zamislite onda koliku pažnju i preciznost u Holcimu ulažemo u naše proizvode koji stvaraju svijet.“, rekao je Grassl.

Zanimljivo pogledati kako se radilo prije sto godina, no puno je važnije da je Holcim već godinama spreman, kako za standarde bliske budućnosti, tako i one koji će vrijediti za sto godina. Jedan od primjer je revitalizacija koju je Holcim u površinskom kopu u Koromačnu započeo 2007. godine. Posjetitelji su mogli vidjeti kako je Holcim jednu etažu površinskog kopa pretvorio u šetnicu te zasadio 100 maslina za 100 godina Holcima, a odmoriti su se mogli na novim klupama od inovativnog obojanog betona.

Otvorena komunikacija prema lokalnoj zajednici je važan stup Holcimove društvene odgovornosti i to je razlog zbog kojeg svake godine, već 17 godina Holcim organizira Dan otvorenih vrata, koji nije prodajno orijentiran, već svi zaposlenici s ponosom pokazuju tvrtku u kojoj rade.

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 80.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.
Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, 052 876 802, 098 299 172, julija.skoro(at)holcim.com