1 milijun kn za povećanje plaća u Holcimu

 

Predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Uprave Holcima danas su potpisali Kolektivni ugovor za Holcim (Hrvatska) d.o.o. i Holcim mineralni agregati d.o.o. Nedešćina, za 2016. i 2017. godinu. S obzirom da je Holcimov Plan „2015 Plus“ ostvaren zahvaljujući idejama i trudu svih zaposlenika, omogućen je temelj kojim se masa plaća povećava za 1 milijun kn.

Nakon pet godina negativnog poslovanja, te potrebe za smanjenjem troškova u cilju očuvanja radnih mjesta, obećanje Plana „2015 Plus“ je ostvareno. Važno je napomenuti da se ni tijekom tog teškog razdoblja osnovna plaća nije smanjila, već je podijeljena na fiksni dio i varijabilni, koji je ovisio o ostvarenju ciljeva. Iako su ciljevi bili izazovni, svi su zaposlenici pokazali da se zajedničkim trudom oni mogu ostvariti, tako da je varijabilni dio bio isplaćen u velikoj većini slučajeva. Ispunjenjem ciljeva stvoren je nadalje temelj koji je omogućio da danas Sindikat i Uprava Holcima potpišu povećanje mase plaća od 2 , odnosno 1 milijun kn.

„Ključni dogovor je da povećanje plaće neće biti linearno, već će postotak povećanja plaće radnika ovisiti o ocjeni učinka radnika i trenutnoj plaći. Međutim, dogovoreno je da se pri tome niti jednom radniku ne smanji postojeća plaća. Osim toga Uprava se obavezala da će radnike koji daju izuzetni doprinos i ocjenjeni su visokim ocjenama, nastojati unaprijediti i ponuditi im bolje radno mjesto. Važno nam je i da se smanji mogućnost subjektivnog ocjenjivanja, pa će svaki neposredni rukovoditelj izvršiti ocjenjivanje radnika po zacrtanim kriterijima, nakon čega ta ocjena podliježe kalibraciji.“, rekao je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Dodatni način na koji Holcim želi poticati izvanredni doprinos te nagraditi zaposlenike za trud izvan opisa radnog mjesta je Zlatna karta. Zlatna karta je pismeno priznanje kojim se zaposleniku obrazlaže koje je ponašanje izvanredno i koji je rezultat takvog doprinosa. Prošle je godine podijeljeno 110 zlatnih karti, a sad je dogovoreno da će novčana nagrada za Zlatnu kartu biti 500 kn. Nadalje, novim Kolektivnim ugovorom Holcimovim zaposlenicima je osigurana isplata jedne polovice 13-te plaće bez obzira na poslovne rezultate. Drugu polovicu 13-te plaće dobit će ako rezultat bude bolji u odnosu na prethodnu godinu, a još dodatnih 10 plaće u slučaju ostvarenja planiranog rezultata.

„Zadovoljan sam pregovorima te zahvaljujem na iskazanom povjerenju i pozitivnom nastojanju da se zaposlenici pravedno nagrade za svoj doprinos i motiviraju za nove ciljeve. Naime, situacija na tržištu i dalje je vrlo teška, broj građevinskih projekata tek je neznatno povećan. Troškove i dalje moramo smanjivati, pogotovo u administraciji, jer moramo ulagati u inovativna rješenja da bismo uspjeli povećati prihode. Centar za inovacije i projekte naša je ključna investicija na koju se moramo fokusirati, da bismo osigurali daljnje inovacije i cijeli tim stručnjaka koji pružaju kontinuiranu tehničku podršku našim partnerima pri planiranju i izvođenju građevinskih projekata.“, rekao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Srdačan pozdrav,
Holcim

* * * * * * *
Holcim Hrvatska je dio LafargeHolcim Grupe, koja zapošljava 115.000 radnika u više od 90 zemalja diljem svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.

* * * * * * *
Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@lafargeholcim.com, 098 299 172