Holcimov fond za povećanje primanja zaposlenika raste 6%

 
18 12 10 koromacno sastanak uprave sa radnickim vjecem i sindikatom 1

 

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat graditeljstva Hrvatske i Uprava Holcima u Hrvatskoj postigli su dogovor oko povećanja primanja Holcimovih zaposlenika u sljedećoj godini. Fond za povećanje primanja u 2019. godini, temeljem postignutog dogovora, iznosi 6 mase plaća.

 

Dio povećanja bit će fiksan za sve zaposlenike, a dio varijabilan, ovisno o platnom razredu i ocjeni učinka tijekom ove godine. Tako će u 2019. godini, konkretno, svaki zaposlenik dobiti godišnje dodatnih 5.000 kuna neto, raspoređeno u devet mjeseci kao dodatak na plaću. U preostala tri mjeseca radnicima će se isplatiti 50 osnovne mjesečne plaće, regres za godišnji odmor u iznosu od 2.500 kuna te ovisno o poslovnom rezultatu bonus od 50 do 60 osobne mjesečne plaće zaposlenika. Dogovoreno je i povećanje dodatka na noćni rad sa 40 na 50 plaće. Za zaposlenike u Očuri plaća će se dodatno povećati obzirom da ona stagnira u odnosu na radnike u kamenolomima u Istri. Ukupno varijabilno povećanje plaća iznosit će 1,1 mase plaća, a rasporedit će se zaposlenicima ovisno o ocjeni učinka i platnom razredu. Tu matricu varijabilnog povećanja plaća zajednički određuju predstavnici Sindikata i Uprave Holcima.

 

“Ovom prilikom još jednom zahvaljujemo svim zaposlenicima na svakodnevnom trudu i doprinosu u ostvarivanju naših zajedničkih rezultata. Rezultat tog truda vidi se i u ostvarenju planova ove godine, pa će sad u prosincu naši zaposlenici dobiti nagradu u iznosu od 50 mjesečne plaće. S obzirom da je ta isplata izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak omogućena u neto iznosu, Holcimovi zaposlenici dobit će značajno veći neto iznos nagrade, a doprinose na plaće koje bismo inače platili neće biti Holcimova ušteda, već će svaki zaposlenik dobiti dodatan poklon bon u vrijednosti 500 kn. Početkom sljedeće godine, kad budemo znali konačni poslovni rezultat, zaposlenicima ćemo isplatiti i dodatnih 50 do 60 osobne mjesečne plaće. Vjerujem da će postignuti dogovor omogućiti bolji životni standard naših zaposlenika.“, rekla je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

 

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije izrazila je zadovoljstvo procesom kolektivnog pregovaranja, stupnjem usuglašavanja stavova i visokom razinom partnerstva koje pokazuje Holcim Hrvatska, te naglasila kako bi se mnogi poslodavci u okruženju, ali i šire mogli učiti o socijalnom dijalogu. Transparentnost prema socijalnim partnerima i radnicima, razumijevanje i povjerenje koje se razvilo u posljednjih nekoliko godina, recept je uspjeha, ne samo u pregovorima već i potizanju poslovnih rezultata.

 

„Nije bilo teško dogovoriti s poslodavcem da se dodatni neoporezivi iznos od 5.000 kuna koji je poreznim propisima omogućeno, isplati radnicima. To na ukupna  primanja radnika utječe od 4,5 do 10 , pa ne sumnjam da će radnici biti zadovoljni s rezultatima pregovora, tim više što su poboljšana i određena dosadašnja prava kao što je dodatak za rad noću, značajnije će se  povećati i plaće radnika koji su kraće vrijeme u Holcimu, a 1,1 mase place predviđa se za individulno povećanje plaća radnika u skladu s ocjenom učinka. Uvjerena sam da će to dodatno motivirati radnike Holcima da daju svoj maksimalni doprinos u ostvarivanju što boljih rezultata. Pravo na dodatne zdravstvene preglede koje ostvaruju radnici Holcima pokazuje jednu društveno odgovornu politiku poslodavca u čijem je fokusu radnik, zaštita i sigurnost radnika na radu, ali i briga o zdravlju radnika od čega prije svega korist imaju radnici, a dugoročno i poslodavac.“, zaključila je Cvitić.