COVID-19 zajedno.sigurno

 

 

COVID-19

zajedno.sigurno@holcim.hrvatska

 

Zdravlje i sigurnost za nas u Holcimu već su puno godina na prvom mjestu. Osim toga, dio smo LafargeHolcim Grupe, koja je odmah nakon pojave koronavirusa u Kini pokrenula strukturirani pristup. Tako smo u Hrvatskoj mjere spriječavanja širenja virusa počeli poduzimati već od kraja siječnja 2020.

 

Zaposlenici

 

Korak po korak način rada organizirali smo na siguran način:

 • Odmah smo u sve sanitarne čvorove postavili naljepnice s prikazom ispravnog načina pranja ruku i dezinfekcijskim sredstvom
 • Zaposlenici na radnim mjestima u smjenama sami dezinficiraju strojeve, alate i vozila koje zajednički koriste
 • Usluga čišćenja obavlja se prema savjetima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a jednom tjedno ovlaštena tvrtka dezinficira sve zajedničke radne i pomoćne prostorije
 • Od kraja veljače zabranjena su sva službena putovanja unutar Hrvatske i u inozemstvo
 • Za sva radna mjesta za koja je to moguće, započeo je rad od kuće – sva informatička struktura bila je već spremna
 • Zaposlenici iz proizvodnje i održavanja s kroničnim bolestima ostali su kod kuće, uz potpunu plaću
 • U proizvodnji su zaposlenici organizirani tako budu razmaknuti jedan od drugoga ili da rade u nekoliko smjena, kako ne bi bilo bliskog kontakta tamo gdje se radi u manjim prostorima. Rad je organiziran na način da imamo osiguranu zamjenu ukoliko netko od zaposlenika mora ići u samoizolaciju.
 • Otvoreno sa zaposlenicima razgovaramo o mogućim strahovima, nelagodi i dodatnim mjerama opreza koje možemo poduzeti kako bi se osjećali sigurno na svojem radnom mjestu
 • U tvornici cementa u Koromačnu gdje je prisutan veći broj zaposlenika, vozača i gdje dolaze brodovi, u početku smo koristili vanjsku uslugu zaštitara da kontrolira primjenu svih mjera

 

Vozači, dobavljači i drugi posjetitelji

 

Ukoliko postoji potreba da nas posjetite na nekoj od naših lokacija, molimo prije toga pročitajte sljedeće upute:

 

Kupci

 

Sve naše proizvodne lokacije u Hrvatskoj rade uobičajeno. Većina gradilišta uspjela je organizirati rad prema prema preporukama civilne zaštite. To je važno kako bi radnici ostali zdravi, a to onda omogućava i nastavak građevinske djelatnosti, što uključuje i proizvodnju građevinskih materijala.

Drago nam je da sve svoje proizvode možemo redovno dostavljati svim našim kupcima.

 

Lokalne zajednice

 

Kao dio lokalne zajednice u kojoj poslujemo, sredinom ožujka donirali smo lokalni Crveni križ pet gradova u kojima poslujemo: Buje, Ivanec, Labin, Karlovac i Rijeka. Našu donaciju koristili su za nabavku hrane i za jednokratne maske i dezinfekcijska sredstva.

Dodatno smatramo da odgovornim ponašanjem naših zaposlenika i partnera s kojim poslujemo, pomažemo održati zdravlje lokalnih zajednica.

 

Program zajedno.sigurno@holcim.hrvatska

 

Sad u ovim teškim vremenima, želimo sačuvati sva radna mjesta i likvidnost tvrtke. Zato smo pokrenuli program zajedno.sigurno@holcim.hrvatska.

Program ima dva područja:

 • zdravlje
 • likvidnost

Svako od ta dva područja ima brojne akcije, tako npr. zdravlje do sad ima čak 75 akcija.

 

Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima Hrvatska za medije je izjavila:

„Počeli smo na vrijeme, pa smo mjere mogli poduzimati korak po korak, nije bilo panike i krize. Smatram da smo uspjeli posao dobro organizirati na siguran način. Međutim, trenutna nam je briga nastavak poslovanja, npr. morali smo sredinom ožujka zaustaviti izvoz cementa u Italiju jer su tamo zaustavili sve aktivnosti. Narudžbe naših proizvoda ovise o potražnji koja je vrlo dinamična i zato nam je teško napraviti prognozu za sljedeća tri mjeseca. No, prema najavama naših kupaca i investitora, izgledno je da će jesen donijeti manje investicija nego su početno planirali. Da bismo vidjeli što nam to nosi i poduzeli potrebne hitne akcije, napravili smo dvije procjene. Optimistična procjena predviđa pad prihoda od 30 u sljedeća tri mjeseca, dok pesimistična procjena pada prihoda od 50 u sljedeća tri mjeseca rezultira sa više od 50 milijuna kn manjim prihodom. Što to točno znači vidi se iz podatka da je to otprilike bruto iznos plaća svih zaposlenika tijekom jedne cijele godine.

Zato smo pokrenuli program zajedno.sigurno@holcim.hrvatska, koji treba osigurati zadržavanje svih radnih mjesta.

Financijski, u ovom je trenutku ključno zadržati likvidnost, zato smo troškove ograničili samo na ono što je neophodno potrebno, a sve ostalo čak i kapitalna ulaganja zaustavili i čekamo daljnji razvoj situacije. S dobavljačima pregovaramo o uštedama koje bi zajedno mogli napraviti, dok istovremeno svakodnevno vodimo računa o naplati potraživanja kroz razne instrumente, jer tu vidimo veliki rizik.

Cilj programa zajedno.sigurno je očuvanje zdravlja naših zaposlenika, zadržavanje svih radnih mjesta i spriječavanje poslovnog gubitka na kraju godine.

 

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju.

Holcim (Hrvatska) d.o.o.

 

* * * * * *

Holcim Hrvatska je dio LafargeHolcim Grupe, koja zapošljava 70.000 radnika u više od 70 zemalja diljem svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

* * * * * * *

Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@lafargeholcim.com, 098 299 172