Zidanje
Opeka voli mort. Bez njega, osjeća se nekako nepovezano. A vi biste voljeli da se vaši zidovi dobro druže. Možda da se na njih može objesiti i poneka slika. Ili čak postaviti polica. Zato udovoljite opekama svojih zidova. Zamiješajte najbolji mort koji možete zamiješati – samo pratite Holcimovu recepturu.
Holcim Majstor pijesak 0/4 mm |
Holcim Ekspert cement |
Hidratizirano vapno | Udio vode (litre) | ||||
primjena | mjesto primjene | mjera | 25 kg vreća | 25 kg vreća | 25 kg vreća | min | max |
Zidarski mort | unutra/vani | 50 l | 3 | 1/4 | 1/5 | 12 | 12,5 |
Holcim Majstor pijesak 0/4 mm |
Holcim Ekspert cement | Hidratizirano vapno | Udio vode (litre) | ||||
primjena | mjesto primjene | mjera | 25 kg vreća | 25 kg vreća | 25 kg vreća | min | max |
Mort za ispunu | unutra/vani | 50 l | 4 | 0,5 | 6,5 | 7 |
Holcim Majstor pijesak 0/4 mm |
Holcim Ekspert cement | Hidratizirano vapno | Udio vode (litre) | ||||
primjena | mjesto primjene | mjera | 25 kg vreća | 25 kg vreća | 25 kg vreća | min | max |
Mort za "coklu" | unutra/vani | 50 l | 4 | 0,5 | 8 | 9 |
Vrijeme obrade morta s Holcim Ekspert® cementom je produženo. To omogućava olakšan rad i pripremu veće količine morta odjednom.
Priprema opeke
Prije zidanja, namočite opeku vodom. Vlažne opeke neće upijati vodu iz morta pa će ih on čvršće povezati u stabilan zid. Betonske blokove nije potrebno močiti.
Priprema morta
Smjesu cementa, vapna i pijeska dobro promiješajte "na suho". Preporučuje se miješanje morta u električnoj mješalici. Vodu dodavajte postupno, sve dok se ne dobije smjesa povoljne plastičnosti. Ne preporučujemo zidanje pri temperaturama nižim od +5º C.
Njega
Pri većim vanjskim temperaturama, svježe sazidane zidove te vanjske zidove izložene suncu treba polijevati, a prema potrebi i prekriti plastičnom folijom. U normalnim temperaturnim uvijetima nije potrebna njega.
Savjeti: Mort za ispunu i za "coklu" treba imati polusuhu konzistenciju: smjesu prepoznajemo po tome što ostavlja vlažan trag na dlanu kad je čvrsto gnječimo šakom.
Zidarski mort, "špric" i žbuka trebaju imati plastičnu konzistenciju: smjesa izgleda kao gusta kaša i podatnija je od polusuhe konzistencije.