Najavljen 3. Hrvatski forum o održivoj gradnji

20 Travanj 2009
 

3. Hrvatski forum o održivoj gradnji, što ga zajednički organiziraju tvrtka Holcim (Hrvatska) d.o.o. i Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, održat će se 24. listopada 2009. u Zagrebu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Ovo, 3. po redu izdanje Hrvatskog foruma o održivoj gradnji tematski se nastavlja na prošlogodišnje, koje je bilo posvećeno planiranju u procesu gradnje. Ove godine organizatori žele potaknuti razmišljanje o tome kako prostor iskoristiti na najbolji način, odnosno kako najbolje graditi te pritom koristiti postojeća prirodna obilježja i značajke prostora u kojem se gradi, na opće zadovoljstvo svih zainteresiranih strana.

Voditeljica marketinga i komunikacija u Holcimu, Julija Škoro, naglasila je kako arhitektura i građevina imaju trajan utjecaj na kvalitetu svakodnevnog života ljudi. "Upravo je zato, baš na ovom području važno težiti održivosti. A održivost nisu samo cigla i beton, već kontekst. Ovogodišnji Forum bavit će se prostorom kao kontekstom, ili drugim riječima govorit ćemo o tome kako najbolje upotrijebiti blagodati određenog prostora - sunce, vjetar, padaline, materijal, a sve s ciljem povećanja kvalitete života".

Prema riječima dekana Građevinskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mladena Radujkovića, ključna aktivnost u procesu gradnje jest njegovo organiziranje. "Kako bi se u gradnji ostvarila održivost kojoj svi težimo, izuzetno je važno i neophodno u taj proces uključiti sve dionike", rekao je i naglasio kako upravo Građevinski fakultet kroz svoj nastavni sustav studente, a sutrašnje inženjere građevine, priprema za takvu vrstu gradnje te im pruža mogućnost da postanu svojevrsni pioniri na tom polju.

"Cilj Foruma o održivoj gradnji jest da s riječi što prije krenemo na djela te da se načela održive gradnje počnu u većoj mjeri primjenjivati i u Hrvatskoj", zaključili su govornici na današnjoj konferenciji za novinare.