HUP će voditi pregovore sa sindikatom u ime Uprave Holcima

17 March 2008

Prosječna plaća radnika na kolektivnom ugovoru u Holcimu Hrvatska je za 59,8% veća od prosječne plaće u Hrvatskoj. Sindikat Istre i Kvarnera ne prihvaća povećanje plaće od 4%, već traže 12%. Uprava Holcima to ne može prihvatiti, te uvodi posrednika u pregovor, Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP).

Pregovori između predstavnika Uprave Holcima, te Sindikata Istre i Kvarnera, podružnice Holcima Hrvatska započeli su još u prosincu prošle godine, međutim nakon nekoliko krugova razgovora još uvijek nije dogovoren iznos povećanja plaća za radnike na kolektivnom ugovoru.Prosječna isplaćena bruto plaća radnika na kolektivnom ugovoru u Holcimu Hrvatska za 2007. godinu iznosi 11.263 kune, što je 59,8% više od prosječne bruto plaće isplaćene u Republici Hrvatskoj za isto razdoblje (7.047 kuna prema Državnom zavodu za statistiku).Prema posljednjem prijedlogu Holcim želi održati kupovnu moć radnika, te povećati plaće za 4%. Čak i usprkos činjenici što je jedini službeni indikator kojeg poslovodstvo Holcima može koristiti za izradu poslovnih planova stopa inflacije (2,9% u 2007. godini prema Državnom zavodu za statistiku). Vidljivo je kako predloženim povećanjem (iznad službene inflacije) Uprava Holcima želi očuvati kupovnu moć radnika.Promatrajući okruženje u kojem poslujemo, prijedlog Sindikata da se osnovna bruto plaća radnika poveća za 12% smatramo neutemeljenim i neprihvatljivim.Uprava Holcima predstavnike Sindikata smatra partnerima u pregovorima i želja nam je da se trenutna situacija riješi na optimalan način, kako bi radnici bili primjereno nagrađeni za svoj rad. Stoga je Holcim predložio Sindikatu da se pregovori nastave s posrednikom - Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), koja bi predstavljala Upravu. Nadamo se da će se uz posredovanje HUP-a pregovori uskoro privesti kraju i omogućiti usklađenje plaća naših radnika.Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 90.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

Komunikacije Holcima Hrvatska, Julija Škoro, telefon: 01 655 40 33, mobitel: 098 299 172julija.skoro@holcim.com (www.holcim.hr)