Holcim povećava masu plaća za 6%

07.12.2017

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat graditeljstva Hrvatske i Uprava Holcima Hrvatska završili su pregovore te dogovorili povećanje mase plaća za 6% i jedan kolektivni ugovor za sve zaposlenike na 9 lokacija u 6 županija.

Nakon samo tri kruga završili su pregovori između socijalnih partnera, koji su se složili da je najvažniji dogovor o ubrzanom rastu plaća u sljedećih nekoliko godina. U tu svrhu povećane su ciljane plaće za svaki razred poslova.

Za 2018. godinu dogovoreno je povećanje mase plaća za 6%. Od toga će zaposlenici na kolektivnom ugovoru dobiti 3% fiksno povećanje plaće, a preostalih 3% dogovorene mase povećat će se prema matrici varijabilnog povećanja plaća. Matrica ovisi o osobnoj ocjeni učinka i o poziciji trenutne plaće unutar razreda, pa će neki radnici temeljem navedenih kriterija ostvariti povećanje plaće do 12%.

Dogovoren je i cilj za isplatu bonusa, odnosno 13-te plaće na kraju godine, koji će iznositi 50% osobne plaće, dok će ovisno o postignuću planirane dobiti za 2018. godinu, isplatiti dodatnih 50% do 60%.

„Za uspjeh poslovanja važno je poticati uspješne zaposlenike. Da bismo to postigli, dogovorili smo varijabilno povećanje plaće. Time omogućavamo da zaposlenici sa nižim plaćama i sa boljim učinkom dobiju veće povećanje plaće. Istovremeno, da bi osobna ocjena učinka bila čim kvalitetnija i pravednija, predstavnici Sindikata i Radničkog vijeća sudjelovat će na sastancima kalibracije, na kojima se provjerava utemeljenost ocjena.“, rekla je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Novi kolektivni ugovor objedinjuje zaposlenike svih lokacija Holcima u Hrvatskoj i traje sljedeće dvije godine. Svi zaposlenici, na svim tržištima rada, imaju jedan kolektivni ugovor, sa istim pravima i obavezama, iste ciljane plaće za isti razred, isti obračun troškova prijevoza i otpremnine. Za napomenuti je da su Kolektivnim ugovorom već ranije utvrđena mnogobrojna materijalna prava, kao što su dodaci za teže uvjete rada i prekovremeni rad u iznosu od 50%, za rad nedjeljom 35%, za rad u drugoj smjeni 10%, a za dane blagdana i neradnih dana radnici ostvaruju pravo na naknadu plaće i plaću uvećanu za 50%. Radnici ostvaruju i pravo na regres za godišnji odmor u visini maksimalno neoporezivog iznosa 2.500 kuna, jubilarne nagrade, solidarne potpore te pravo na darove za djecu u visini maksimalno neoporezivih iznosa. Dogovoreno povećanje plaće odnosi se na 2018. godinu, a krajem sljedeće godine pregovarat će se o povećanju plaće u 2019. godini.

Marina Cvitić, voditeljica pregovaračkog odbora sindikata izrazila je zadovoljstvo procesom kolektivnog pregovaranja, stupnjem usuglašavanja stavova i visokom razinom partnerstva koje pokazuju socijalni partneri. Rezultat je to četverogodišnjeg transparentnog odnosa Uprave prema Sindikatu, ali i prema svim radnicima, temeljem čega se razvio odnos povjerenja i razumijevanja. Obećanja dana prije nekoliko godina kada je i Holcim bio obuhvaćen gospodarskom krizom, da će se o povećanju materijalnih prava radnika razgovarati kad rezultati to budu omogućavali, Uprava je realizirala. Već treću godinu za redom povećavaju se materijalna prava radnicima, a na inicijativu poslodavca još prošle godine su uvedeni, a ove godine dopunjeni dodatnim pregledima, sistematski  zdravstveni pregledi radnika što predstavlja korak dalje u provođenju jedne društveno odgovorne politike Društva u kojem je fokusu radnik, zaštita i sigurnost radnika na radu, a ovim prijedlogom i briga o zdravlju radnika od čega prije svega korist imaju radnici, ali dugoročno i poslodavac.

Ove godine, odnosno 15.12. radnicima Holcima isplatit će se 50% fiksne plaće, a  preostali dio do maksimalno 60% ovisno o konačnoj realizaciji budžeta 13.-te plaće radnicima će biti isplaćeno u siječnju 2018. godine, pa ocjenjujemo da radnici Holcima zaista mogu biti zadovoljni, zaključila je Cvitić.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije

Sindikat graditeljstva Hrvatske