Holcim posjetili sudionici konferencije Vizija gospodarenja otpadom

10.06.2016

Sudionici konferencije Vizija gospodarenja otpadom, koja se održava u Opatiji, posjetili su jučer, 9. lipnja, tvornicu cementa u Koromačnu. Holcimova tvornica je odabrana, kako piše u programu konferencije, kao pozitivan primjer energetske oporabe otpada.

„Korištenje zamjenskih goriva samo je jedan mali dio našeg načina poslovanja prema konceptu održivog razvoja. Zato smo na početku naglasili da u skladu sa konceptom kružnog gospodarstva Holcim postupa prema redu prvenstva gospodarenja otpadom. To znači da u najvećoj mjeri potičemo sprječavanje nastanka otpada i recikliranje, a tek nakon toga dio otpada, koji za sad nije moguće reciklirati, koristimo u procesu proizvodnje cementa. Jedan od primjera sprječavanja nastanka otpada su Holcimove vreće za cement koje ne sadrže najlon, već su isključivo od papira, a stručnjaci našeg Centra za inovacije i projekte rade na inovativnom rješenju koje će u potpunosti ukloniti čak i taj dio otpada.“, rekla je Virna Višković Agušaj, direktorica tvornice cementa.

Sudionicima stručnog obilaska predstavljeno je kako su Holcim i TE Plomin kroz suradnju u proteklih 15 godina spriječili odlaganje više od 1 milijuna tona nusproizvoda iz termoelektrane, koristeći ih kao zamjensku sirovinu čime je smanjeno korištenje prirodnih sirovina.

„Prema objavi Europske Komisije, cilj je kružnog gospodarstva Europu pretvoriti u konkurentno gospodarstvo, koje svoje resurse koristi učinkovito. Na takav način treba promatrati sustav u kojem radimo i tražiti sinergije. Holcim je tako svoj razvoj usmjerio u Centar za inovacije i projekte gdje tim stručnjaka u 4 laboratorija radi na razvoju inovativnih rješenja i novih proizvoda prvenstveno u građevini, a sve više i u ostalim industrijama. Moderno opremljeni laboratoriji uz primjenu strogih procedura osiguravaju vrhunsku kvalitetu proizvoda sa smanjenim utjecajem na okoliš. Tako je npr. razvijen i novi tip cementa, Majstor zeleni, sa čak 25% manje CO2. Zato predlažemo da umjesto paušalnih izjava o poskupljenju usluge gospodarenja otpadom, svi koji sudjeluju u procesu pogledaju kako se to radi u razvijenim europskim zemljama kao što su npr. Austrija ili Švicarska, da bismo proizvodili čim manje otpada, čim više reciklirali i na najprihvatljiviji način zbrinjavali ostatak otpada.“, rekla je Višković Agušaj.

Nadalje, rečeno je da se zamjenska goriva u Holcimu Hrvatska koriste od 1999. godine, pri čemu se do sad uspjelo zamijeniti samo 16% fosilnih goriva godišnje. Za usporedbu su naveli da tvornice cementa u Austriji i Švicarskoj koriste 90% do čak 100% energije iz otpada. Dakle, iako Austrija i Švicarska imaju neusporedivo veće stope recikliranja, očigledno znaju kako i zašto iskoristiti ostatak otpada koji nije moguće reciklirati, čime smanjuju eksploataciju i uvoz fosilnih goriva.

Konferenciju Vizija gospodarenja otpadom organizira stručni časopis Tehnoeko i Business Media Croatia, a pokrovitelji su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Holcim

Holcim Hrvatska je dio LafargeHolcim Grupe, koja zapošljava 110.000 radnika u više od 90 zemalja diljem svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.
Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@lafargeholcim.com, 098 299 172.