Holcim ponovo lider u održivosti

25 Srpanj 2008
 


Holcim Grupa nedavno je objavila Izvješće o održivosti za 2007. godinu. Iz njega je vidljivo da Holcim, kako na globalnoj, tako i na lokalnim razinama svoga djelovanja, inovativnim rješenjima i održivim građevinskim materijalima doprinosi održivosti u gradnji. Uskoro će biti dostignut i dobrovoljno zadani cilj smanjenja emisija CO2. Naša su postignuća prepoznata i na lokalnoj i na globalnoj razini te smo tako u 2008. godini dobili još jedno značajno priznanje: "SAM Sector Leader" i "SAM Gold Class" - oznake lidera u održivosti.

Izvješće o održivosti za 2007. godinu ističe napredak Holcima u ostvarenju postojećih ciljeva te donosi podatke o rezultatima kroz velik broj pokazatelja. Na primjer, od 1990. godine ukupna emisija CO2 po toni cementa na razini Holcim Grupe smanjena je za 16,3%. To znači da smo sve bliži cilju 20-postotnog smanjenja do 2010. godine kojega smo dobrovoljno preuzeli. U istom vremenskom razdoblju, na razini Holcimove tvornice cementa u Koromačnu uspjeli smo postići smanjenje od 13,4%.

Nažalost, usprkos značajnom poboljšanju u zaštiti i sigurnosti na radu, ciljevi na tom polju na razini Holcim Grupe još uvijek nisu u potpunosti ostvareni. Zato će Holcim pojačati svoja nastojanja kako bi ih ostvario. U Holcimu Hrvatska imamo jako dobre rezultate i izuzetno smo ponosni na njih - u našoj tvornici cementa u Koromačnu bilježimo već 980 dana bez ozljede na radu naših djelatnika.

Uključivanje u život zajednica u kojima radimo te rad sa svim dionicima ključni je dio Holcimove poslovne strategije. Savjetodavne odbore u lokalnim zajednicama ima već polovica svih Holcimovih tvrtki, a oko 1% dobiti prije oporezivanja Holcim Grupe ulaže se u projekte u lokalnim zajednicama. U Hrvatskoj, već 5. godinu zaredom organiziramo Građanski sat - susrete s građanima na kojima razgovaramo o svim temama značajnim za život lokalne zajednice.

Holcimova predanost prepoznata je na lokalnoj i svjetskoj razini. Već treću godinu za redom proglašeni smo "liderom industrije" prema Dow Jones Indeksu Održivosti (Dow Jones Sustainability Index). U 2008. godini, SAM Grupa za upravljanje održivim resursima (SAM - Sustainable Asset Management Group) u suradnji s PricewaterhouseCoopers-om proglasila je Holcim "liderom u sektoru" (Sector Leader) i dodijelila nam ocjenu "SAM Gold Class" , čime nam je priznato, da smo u svijetu i kroz sektore, vodeća tvrtka po primjeni principa održivosti.

Sva navedena postignuća rezultat su zajedničkog rada svih Holcimovih tvrtki diljem svijeta pa tako i naše, u Hrvatskoj.Cjelokupno izvješće dostupno je na www.holcim.com/sustainable.

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 90.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

* * * * * * *
Komunikacije Holcima Hrvatska, Julija Škoro, telefon: 01 655 40 33, mobitel: 098 299 172, julija.skoro@holcim.com (www.holcim.hr)