Holcim održao Građanski sat na temu kvalitete zraka

15 Srpanj 2016
 

U četvrtak, 14. srpnja, Holcim je održao 17. Građanski sat u Koromačnu, a glavna tema bila je kvaliteta zraka. Uz Holcim i stanovnike lokalne zajednice prisutni su bili načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein, predstavnici Istarske županije Ljiljana Dravec i Bruno Kostelić, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Željko Stipić i dr. Danijela Lazarić Zec te voditeljica labinske ispostave Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Suzana Mušković.

 

Dalibor Fable, direktor tvornice cementa, rekao je na početku da Holcim kontinuirano ulaže u smanjenje utjecaja na okoliš i to je pokazao kroz parametre koji se u razdoblju od 2004. do 2016. godine kontinuirano smanjuju.

„Naš se cjelokupni utjecaj mjeri. Međutim, same brojke jako malo znače ako ne postoji povjerenje. Iskreno se nadam da smo kroz godine otvorenosti, truda i dosljednosti zaslužili povjerenje lokalne zajednice. Naš trud i kontinuirana ulaganja na kraju se vide u rezultatima mjerenja. Sva mjerenja pokazuju stalno smanjivanje, a s druge strane značajno su ispod dozvoljenih vrijednosti koje se također kontinuirano smanjuju kao i u drugim zemljama EU“, rekao je Dalibor Fable, direktor tvornice cementa.

Ljiljana Dravec iz Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije govorila je o sustavu praćenja kvalitete zraka u Istarskoj županiji koji se počeo razvijati još od 1982. godine, a danas mjernim postajama pokriva i prati utjecaj na kvalitetu zraka svih najznačajnijih privrednih subjekata, kao i većih urbanih sredina. U Istri je zrak prve kategorije po svim praćenim parametrima u posljednjih pet godina, što odgovara strateškom cilju Županije koji nalaže uspostavu i održavanje prve kategorije zraka na cijelom području. Druga kategorija zraka zabilježena je jedino za prizemni ozon i to na svim mjernim postajama koje prate taj parametar. Povećanu koncentraciju ozona bilježe sve mjerne postaje na kojima se prati taj parametar u jadranskom okruženju. Poznati mehanizmi nastanka ozona, kao sekundarnog onečišćivača, ukazuju na potrebu pristupanja toj problematici zajedno s ostalim zemljama u okruženju radi zaštite zdravlja ljudi i okoliša.

Bruno Kostelić, također iz Odjela za održivi razvoj, svim je učesnicima prikazao Internet stranicu www.istrazrak.hr, koja predstavlja jedan od rezultata zajedničke suradnje Istarske županije, Zavoda za javno zdravstvo i nevladine udruge Zelena Istra, na implementaciji unaprijeđenija sustava informiranja javnosti u sklopu provedbe Plana za zdravlje Istarske županije u razdoblju od 2013. do 2016. godine. Za zainteresiranu javnost je najznačajnija mogućnost pristupa nacionalnom portalu za praćenje kvalitete zraka u Hrvatskoj, koji na atraktivan i jednostavan način omogućuje satno praćenje kvalitete zraka na svih deset automatskih mjernih postaja u Istri te slikovito ukazuje na trenutnu kvalitetu zraka u svakom trenutku.

Da bi dodatno izmjerio utjecaj tvornice cementa, Holcim je 2006. godine uložio u mjernu postaju, a mjerenje i upravljanje prepustio Istarskoj županiji. To nije bila zakonska obaveza, već želja da se lokalnoj zajednici omogući praćenje rada tvornice. Rezultate mjerenja na toj mjernoj postaji na Građanskom satu je prikazao Željko Stipić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

„Rezultati mjerenja, u periodu 1990. do 2015. godine, na mjernoj postaji u Brovinju pokazuju da je Holcim zahvatom na postrojenjima, modernizacijom i dobrom proizvodnom praksom značajno utjecao na kvalitetu zraka - poboljšali su je. Rad tvornice sigurno utječe na kvalitetu zraka (kao i svaka ljudska djelatnost), no jedini značajniji utjecaj je moguće vidjeti kroz praćenje koncentracija dušikovih oksida. Najvažnije ako izuzmemo ozon, što je globalni problem, kvaliteta zraka je prve kategorije i ne razlikuje se od ostalih područja u Istri.“, rekao je Željko Stipić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

„Iz rezultata monitoringa kvalitete zraka nije bilo za očekivati štetne utjecaje na zdravlje. Međutim, ipak su, zbog zabrinutosti javnosti, analizirani pokazatelji zdravstvene statistike o bolestima koje se eventualno mogu povezati sa zrakom. Nisu utvrđene razlike u analiziranim pokazateljima u odnosu na podatke za Istru i Hrvatsku. Iako nije uočeno lošije zdravstveno stanje za ove pokazatelje, ne znači da na Labinštini problema nema, već samo ti problemi nisu veći od onih koji postoje u Hrvatskoj i Istri.“, zaključila je dr. Danijela Lazarić Zec iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Suzana Mušković, voditeljica labinske ispostave Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo, naglasila je da se u labinskoj ispostavi već 50 godina vodi lokalna evidencija prijava malignih oboljenja iz ordinacija obiteljske medicine. Sve obrade tih podataka nadopunjenih podacima iz Republičkog registra za rak ukazuju da pojavnost malignih oboljenja na Labinštini ne odskače od pojavnosti na razini Istre i Hrvatske.

„Na prošlom Građanskom satu sam predložio da se u Koromačnu organizira sastanak na temu kvalitete zraka, da se pojasni sve ono što je pisalo u novinama i da se skine sumnja u stanje zraka na ovom području. Kroz izlaganje stručnjaka danas smo se mogli uvjeriti da je kvaliteta zraka u okolici mjerne stanice Brovinje jednake kvalitete kao u ostalim dijelovima Istre.“, rekao je Lino Dobrić, stanovnik iz Viškovići.

Aktivno sudjelovanje lokalne zajednice rezultiralo je sa više od 3 sata razgovora tijekom kojeg su se razjasnila brojna pitanja. Zaključak sudionika je da ovakav otvoren razgovor sa stručnjacima, koji su pripremili povijesne podatke, pomaže u stvaranju povjerenja u točnost podataka, pa je dogovoreno da se sastanak na temu kvalitete zraka ponovno organizira.

Srdačan pozdrav,
Holcim

* * * * * * *
Holcim Hrvatska je dio LafargeHolcim Grupe, koja zapošljava 100.000 radnika u više od 90 zemalja diljem svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.
Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.
* * * * * * *
Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@lafargeholcim.com, 098 299 172.