Holcim Awards za projekte u Austriji, Francuskoj i Italiji

9 Rujan 2014
 

Projekt ekološkog rezervata u južnoj Italiji, fleksibilna zgrada niskog troška za sveučilište u Parizu te urbano naselje sa participativnim upravljanjem osvojili su zlato, srebro i broncu 5. rujna na dodjeli nagrade Holcim Awards for Sustainable Construction u Moskvi. Projekti nagrađeni na natječaju Holcim Awards 2014. za regiju Europe ilustriraju kako održiva gradnja nastavlja evoluciju, razvijajući kompleksne i multidisciplinarne odgovore na izazove gradnje. Za Hrvatsku je zanimljivo da je jednu od nagrada u kategoriji „Sljedeće generacije“ dobio Nikola Znaor iz Zagreba, koji arhitekturu studira u Beču.

Međunarodni žiri, koji je za regiju Europe vodio Jean-Philippe Vassal (Francuska), odabrao je dobitnike koristeći pet kriterija održive gradnje kojima se procjenjuje učinak na okolišne, društvene i ekonomske aspekte, dok se istovremeno naglašava potreba za izvrsnom arhitekturom kao i za mogućnosti prijenosa koncepta.
 

Hrabar filozofski stav: Zlato za projekt ekološke obnove, Saline Joniche, Italija

Holcim Awards zlato osvojio je projekt obnove okoliša na obali južne Italije koji povezuje prirodu s otiscima čovječanstva. Arhitekti Francisco Leiva iz Grupo aranea (Španjolska) te Marco Scarpinato iz AutonomeForme (Italija) integriraju proces obnove područja degradiranog zbog industrije. Promjenom oblika ekosustav stvara poplavljeni pejzaž ispunjen biljnim i životinjskim svijetom, s posebnim naglaskom na ptice selice.

Član žirija Arno Brandlhuber (Njemačka) na dodjeli je nagrada u Moskvi pohvalio hrabri filozofski stav kojeg ovaj projekt zauzima istražujući uloge arhitekture, oblikovanja pejzaža i urbanizma te njihova ograničenja zbog potrebe da se ljudima dozvoli postojanje. “Projekt predstavlja okvir diskursa o mogućim oblicima odnosa između ljudskih aktivnosti i prirodnog okruženja, nudeći strategije za razumijevanje arhitekture kao oblika aktivnosti uz odnos simbioze s prirodom,” rekao je. Pročitajte više.

 

Izuzetno spajanje ekonomije i estetike: Srebro za fleksibilnu zgradu sveučilišta niskog troška, Pariz, Francuska

Projekt koji je osvojio Holcim Awards srebro je zgrada novog sveučilišnog kampusa u Parizu u kojoj je predviđena kombinacija raznih aktivnosti uključujući prostore za unutarnje i vanjske sportove, kafiće, terase i trg. Gilles Delalex, Yves Moreau i Thomas Wessel-Cessieux iz Muoto architects (Francuska) projektirali su minimalnu strukturu koja koristi grube materijale te otporne i dugotrajne tehnike, penjući se u visinu redajući aktivnosti jednu iznad druge. Žiri je odao priznanje minimalnom korištenju arhitektonskih i tehničkih sredstava koje je fleksibilno i može se prilagoditi budućim potrebama: “Elegantan dizajn spaja se s ekonomskim i estetskim promišljanjima na takav način da jeftina struktura svoje ograničenje pretvara u kvalitetu”. Pročitajte više.

 

Naglasak na dionike: Bronca za urbano naselje sa participativnim upravljanjem, Beč, Austrija

Holcim Awards broncu dobio je projekt urbane arhitekture u Beču koji identificira set pravila za osnivanje održivog urbanog naselja. Urbani plan kojeg su napravili Enrique Arenas, Luis Basabe i Luis Palacios iz Arenas Basabe Palacios arquitectos (Španjolska) koristi vrtove kao okvir za fizički i društveni razvoj projekta. Pristupom postavljaju intervenciju koja je minimalno invazivna a razvijat će se kroz vrijeme i faze sukladno potrebama zajednice. Žiri je posebno pohvalio fokus na pitanja o procedurama uključujući participaciju dionika i efekt na fizički oblik: “Prijedlog nudi metodu povećanja urbane gustoće koja se događa korak po korak, kombinirajući prakse odlučivanja od dna prema vrhu, od vrha prema dnu, formalne i neformalne kako bi stvorili urbano zajedničko područje”. Pročitajte više.

 

Spajanje arhitektonskih i tehničkih promišljanja: Pohvala energetski efikasnom uredu, Holderbank, Švicarska

Posebna pohvala dodijeljena je centru za inovacije s istraživačkim laboratorijima, uredima i prostorijama opremljenima za edukacije, zbog najmodernijeg energetskog koncepta. Centar je projektirao Christian Kerez, švicarski arhitekt: savršeno kružni atrij te brojni hodnici stvaraju mogućnost susretanja zaposlenika i posjetitelja, dok istovremeno iznutra naglašava veličinu zgrade. S obzirom da je to projekt za novi Holcimov Centar za inovacije, žiri je poštujući izuzetnu vrijednost prijedloga, odlučio dodijeliti nenovčano priznanje u obliku pohvale. Pročitajte više.

 

Priznanja za istraživanje materijala iz Belgije i Njemačke

Tim iz TETRA architecten iz Belgije dobio je priznanje za svoj centar materijala u Brusselu koji distribuira građevinski materijal u grad te istovremeno prikuplja i reciklira građevinski otpad iz grada - pročitajte više. Karola Dierichs i Achim Menges iz Instituta za računalni dizajn Sveučilišta u Stuttgartu dobili su priznanje za multidisciplinarni projekt istraživanja koji ispituje arhitekturu nepovezanih agregata napravljenu od granula bioplastike - pročitajte više.

 

Nagrade “Sljedeće generacije” za vizije iz Austrije, Francuske, Irske, Rusije i Španjolske

Unutar kategorije “Sljedeće generacije” u natječaju za održivu gradnju Holcim Awards traže se vizije i hrabre ideje. Želeći naglasiti izuzetnu kvalitetu prijavljenih radova iz Europe, žiri je napravio presedan i u ovoj kategoriji dodijelio čak šest nagrada. Prvu nagradu dobili su Hani Jaber, Ricardo Mayor, Héctor Muñoz i Ignacio Taus iz DAT Pangea (Španjolska) za seriju od tri arhitektonska projekta koji su fokusirani na društvo. Njihovi projekti uključuju prostorni plan i restrukturiranje poljoprivrede, efikasan urbani vrt te istovremeno privremene prostore za javne potrebe. Žiri je impresioniran arhitektonskim prijedlozima koji služe za dijalog arhitekture i politike, uzimajući u obzir ključne društvene probleme i nudeći istovremeno prikladna arhitektonska rješenja - pročitajte više.

Drugu nagradu u kategoriji “Sljedeće generacije” dobili su Aleksandr Veshniakov, Dimitry Ivanov, Natalia Mikhailova, Aleksandra Tyron i Nadezhda Pavlova, skupina ruskih arhitekata za mrežu gradskih središta za male gradove koji koristeći internetsku povezanost istovremeno stvaraju i virtualnu mrežu. Žiri je prvenstveno bio zainteresiran za ideju stvaranja “arhitektonskog instrumenta” koji promovira životnost u malim gradovima diljem Rusije - pročitajte više.

Treću nagradu dobio je Iker Luna iz Španjolske za projekt istraživanja glinenih pločica s mahovinom za zelene krovove. Materijal omogućuje da mahovina raste na pločicama, povećavajući kvalitetu zraka, smanjujući urbani efekt zagrijavanja - pročitajte više. Dodatno, nagradu “Sljedeće generacije” dobili su András Dankházi za simbiotsku opskrbu vodom i regeneraciju pejzaža u Irskoj (četvrta nagrada – pročitajte više), Grégoir Arthuis za rehabilitaciju nebodera u Francuskoj (peta nagrada – pročitajte više), te Nikola Znaor za održivi samoregulirajući sustav suncobrana za zgrade u Austriji (šesta nagrada – pročitajte više).

Radove prijavljene na natječaj za održivu gradnju Holcim Awards u Europi ocjenjivao je žiri čiji je domaćin bio Švicarski institut za tehnologiju (ETH Zürich): Jean-Philippe Vassal (predsjednik žirija, Francuska), Horia Adrian (Rumunjska), Marc Angélil (Švicarska), Arno Brandlhuber (Njemačka), Antón García-Abril (Španjolska), Hiromi Hosoya (Švicarska), Hrvoje Njirić (Hrvatska), Stuart Smith (Velika Britanija) i Holger Wallbaum (Švedska).

Daljnje informacije o natječaju te svakom od nagrađenih projekata, zajedno s fotografijama visoke rezolucije dostupne su na:

www.holcimawards.org

 

Nagrađeni projekti u regiji Europe (Holcim Awards 2014.) 

Glavna kategorija

Holcim Awards zlato 2014 – USD 100,000

Park čovječanstva: Vodeni ekološki rezervat i obnova, Saline Joniche, Italija

Glavni autori: Francisco Leiva, Grupo aranea, Alicante, Španjolska; Marco Scarpinato, AutonomeForme, Palermo, Italija.

Ostali autori: Marta García Chico, Grupo aranea; Lucia Pierro, AutonomeForme

 

Holcim Awards srebro 2014 – USD 50,000

Javni kondenzator: Fleksibilna zgrada sveučilišta niskog troška, Pariz, Francuska

Glavni autori: Gilles Delalex, Yves Moreau i Thomas Wessel-Cessieux, Muoto, Pariz, Francuska.

Ostali autori: Igrec Ingénierie; Bollinger + Grohmann Ingenieure; Alternative Acoustic & Lighting Consulting, Pariz, Francuska; Novorest Ingénierie, Montreuil, Francuska

 

Holcim Awards Bronze 2014 – USD 30,000

Zajedničko: participativno upravljanje urbanim naseljem, Beč, Austrija

Glavni autori: Enrique Arenas, Luis Basabe i Luis Palacios, Arenas Basabe Palacios arquitectos, Madrid, Španjolska.

Ostali autori: Christian Seethaler, Mascha & Seethaler; Thomas Proksch, Land in Sicht Landschaftsarchitektur; Robert Korab, Raum & Kommunikation; Andreas Käfer, Traffix Verkehrsplanung, Beč, Austrija

 

Honorable Mention 2014 – pohvala

Kružne praznine: energetski efikasna uredska zgrada, Holderbank, Švicarska

Autor: Christian Kerez, Christian Kerez AG, Zürich, Švicarska

 

Holcim Awards priznanja 2014 – each USD 25,000

Stuktura agregata: agregati koji ne zahtijevaju vezivo, Stuttgart, Njemačka

Autori: Karola Dierichs i Achim Menges, Institute for Computational Design, University of Stuttgart, Njemačka

 

Tijek materijala: centar za reciklažu i isporuku građevinskog materijala, Brussels, Belgija

Glavni autori: Ana Castillo, Jan Terwecoren, Lieven De Groote i Annekatrien Verdickt, TETRA architecten, Brussels, Belgija. Ostali autori: Bjorn Gielen, Landinzicht, Brussels, Belgija; Studieburo Mouton, Gent, Belgija; Henk Pijpaert, Henk Pijpaert Engineering, Oudenaarde, Belgija.

 

Nagrade “Sljedeće generacije”

Holcim Awards “Sljedeće generacije” 1. nagrada 2014 – USD 25,000

X označava točku: arhitektonski dizajn sa društvenim fokusom, Pujaire and Roquetas de Mar, Almería i Madrid, Španjolska

Autori: Hani Jaber, Ricardo Mayor, Héctor Muñoz i Ignacio Taus, DAT Pangea, Madrid, Španjolska

 

Holcim Awards “Sljedeće generacije” 2. nagrada 2014 – USD 15,000

Mrežna točka: virtualna mreža gradskih centara, Sortavala, Rusija

Autori: Aleksandr Veshniakov, Dimitry Ivanov i Natalia Mikhailova, Sodruzhestvo Construction association; Aleksandra Tyron, ASTAL Open company; Nadezhda Pavlova, Monolit Set Stroy company, St. Petersburg, Rusija

 

Holcim Awards “Sljedeće generacije” 3. nagrada 2014 – USD 10,000

Bio keramika: Glinene pločice s mahovinom za zelene krovove, Barcelona, Španjolska

Autor: Iker Luna, Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), Barcelona, Španjolska

 

Holcim Awards “Sljedeće generacije” 4. nagrada 2014 – USD 7,500

Desalinizacija: simbiotska opskrba vodom i regeneracija pejzaža, Dublin, Irska

Autor: András Dankházi, University College Dublin, Irska

 

Holcim Awards “Sljedeće generacije” 5. nagrada 2014 – USD 7,500

Okomito restrukturiranje: rehabilitacija nebodera, Nantes, Francuska

Autor: Grégoire Arthuis, Paris, Francuska

 

Holcim Awards “Sljedeće generacije” 6. nagrada 2014 – USD 7,500

Zrakom pokretana sjena: održivi samoregulirajući sustav suncobrana za zgrade, Beč, Austrija

Autor: Nikola Znaor, Academy of Fine Arts, Beč, Austrija

 

Srdačan pozdrav,

Komunikacije

 

* * * * * * *

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 70.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja.

Holcim je međunarodna, uspješna tvrtka. Sposobni smo odrediti jasan fokus u svim našim segmentima, te smo na taj način sadašnjim i potencijalnim kupcima pouzdan partner i u teškim vremenima.

* * * * * * *

Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@holcim.com, 098 299 172